Recipe image Ψωμί ολικής άλεσης

Ψωμί ολικής άλεσης

Κατηγορία
Υλικά
  • 1 κιλό αλεύρι ολικής άλεσης*
  • 2 κ.γ. µαγιά (περίπου 1½ φακελάκι)
  • 2 κ.γ. αλάτι (προαιρετικά)
  • χλιαρό νερό (όσο πάρει)
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση

Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, τη μαγιά και το αλάτι Ανακατεύουμε καλά. Ξεκινάμε να προσθέτουμε σιγά-σιγά χλιαρό νερό ζυμώνοντας. Ζυμώνουμε ζωηρά προσθέτοντας μικρές δόσεις χλιαρού νερού• καλό είναι να περιμένουμε να απορροφηθεί κάθε δόση νερού προτού προσθέσουμε την επόμενη. Στόχος μας είναι να προκύψει μια λεία, μαλακή, ελαστική ζύμη. Τι σημαίνει αυτό; Πρέπει να μην έχει πυκνή σύσταση, αλλά να μην κολλάει και στα χέρια. Πρέπει να μπορεί η γροθιά μας να εισχωρεί εύκολα στο ζυμάρι. Στο τέλος, προσθέτουμε το λάδι και ζυμώνουμε για λίγα λεπτά ακόμη. Αφήνουμε το ζυμάρι καλά σκεπασμένο σε απάνεμο μέρος, να σταθεί για περίπου 30 λεπτά.

Στη συνέχεια, πλάθουμε 2 – 3 φραντζόλες και τις βάζουμε σε καλά λαδωμένες φόρμες. Υπολογίζουμε ότι το ψωμί θα διπλασιαστεί (περίπου) σε όγκο και θα φουσκώσει και στο ψήσιμο. Σκεπάζουμε τις φόρμες με πετσέτες και τις αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί το ζυμάρι (για περίπου 2 – 3 ώρες).

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C. Τρυπάμε λίγο την επιφάνεια των ψωμιών (με ένα ξυλάκι για σουβλάκι), όχι σε βάθος, και φουρνίζουμε τα ψωμιά. Ψήνουμε για περίπου 50 – 60 λεπτά. Τα βγάζουμε και, για να ελέγξουμε αν είναι ψημένα, τα πιάνουμε με πετσέτα, τα αναποδογυρίζουμε και τα χτυπάμε λίγο με τα δάχτυλα – αν είναι ψημένα, κάνουν κούφιο ήχο. Ξεφορμάρουμε τις φραντζόλες και τις αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα.