Χυλοπίτες του χωριού
Υλικά
- 1 κιλό αλεύρι ΖΥΜΩΤΟ (ΚΙΤΡΙΝΟ)
- 3 – 4 αυγά
- 2/3 φλυτζανιού γάλα
- ½ κουταλάκι αλάτι
- Λίγο σπορέλαιο
Εκτέλεση
Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μια λεκανίτσα.
Ανοίγουμε μια λακουβίτσα και ρίχνουμε τα αυγά ελαφρά χτυπημένα, το αλάτι, λίγο-λίγο το γάλα και ζυμώνουμε, να γίνει μια ζύμη ελαστική να μην κολλάει…
Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για μια ώρα. Παίρνουμε ζύμη όσο χωράει η χούφτα μας και φτιάχνουμε μπαλάκια. Αλείφουμε τα μπαλάκια με λίγο σπορέλαιο.
Με τον πλάστη ανοίγουμε το κάθε μπαλάκι σε φύλλο στρόγγυλο λεπτό.
Απλώνουμε στον ήλιο καθαρά σεντόνια και πάνω τους στρώνουμε τα φύλλα.
Αφήνουμε να στεγνώσουν. Όταν αρχίζουν να σκάζουν στο κέντρο τα γυρίζουμε από την άλλη μεριά.Τα βγάζουμε την επόμενη για λίγο ακόμα στο ήλιο να φύγει κάθε ίχνος υγρασίας και μετά τα αποθηκεύουμε.