Πίτα ηπειρώτικη Ζαγορίου
Υλικά
- 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 αυγά
- 1 αυγό χτυπημένο
- 220 ml φρέσκο γάλα
- 60 ml εκλεκτό ελαιόλαδο
- 50 γρ. βούτυρο Ηπείρου σε κυβάκια
- 320 γρ. μαλακή φέτα Ηπείρου
Εκτέλεση
Βουτυρώνουμε το στρογγυλό ταψί μας με λίγο από το βούτυρο και ελαιόλαδο εκλεκτό. Το βάζουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 250ºC Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε κοσκινισμένο αλεύρι που το περιλούζουμε με τα αυγά και το γάλα. Ανακατεύουμε καλά με το χέρι ή με το μίξερ μέχρι να γίνει χυλός. Με το χέρι «σπάμε» τα 200 γρ. της φέτας και ρίχνουμε και λίγο ελαιόλαδο, ο χυλός που πρέπει να είναι αρκετά ρευστός. Αν χρειαστεί βάζουμε και λίγο ζεστό νερό για να αραιώσει.
Βγάζουμε με προσοχή το ταψί από τον φούρνο και ρίχνουμε μέσα τον χυλό φροντίζοντας με κυκλικές κινήσεις να πάει παντού.
Τότε ρίχνουμε και την υπόλοιπη φέτα και μερικά κυβάκια βούτυρο φροντίζοντας να πάνε σε όλη την πίτα. Τέλος, περιχύνουμε την πίτα με το χτυπημένο αυγό και βάζουμε και πάλι το ταψί στον καυτό φούρνο. Κατεβάζουμε την θερμοκρασία στους 200ºC και ψήνουμε την πίτα για 45 λεπτά. Ολόγυρα πρέπει η πίτα να ξεροψηθεί και να είναι λεπτή, να μην ξεπερνά το 1 εκατοστό. Η πίτα είναι έτοιμη όταν ξεκολλά ολόκληρη από το ταψί.